sâmbătă, 7 februarie 2015

BOTEZUL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS 
SAU BOBOTEAZA

Boboteaza marcheaza sfarsitul ciclului asa-numitelor 12 zile ale sarbatorilor de iarna, care incep pe 24 Decembrie in Ajunul Craciunului. In limba greaca, cuvantul Boboteaza este supranumit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin Aratarea Domnului, si anume a Sfintei Treimi.
De Boboteaza exista obiceiul cand preotul vine cu Iordanul sau Chiraleisa. Pana in momentul cand ajunge preotul si sfinteste masa, nimeni nu are voie sa se atinga de mancare, iar unele bucate sunt adaugate la hrana animanelelor. Acest obicei se practica pentru protejarea animalelor de boli si pentru a fi bune de prasila.
Mai demult, de indata ce preotul termina de rostit Troparul Botezului si stropirea cu agheasma in casa si pe gosopdari, acesta era invitat sa se aseze la masa.
Conform datinilor stramosesti, de Boboteaza credinciosii nu trebuie sa spele haine. Mai mult, apa sfintita luata are in aceasta zi puteri miraculoase. Aceasta nu se strica niciodata.
Cu prilejul Bobotezei se obisnuieste ca toate apele sa se sfinteasca, in timp ce preotul se duce la un rau sau o apa unde va arunca crucea. Conform traditiei, mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care reuseste sa scoata crucea din apa se spune ca va avea noroc tot anul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu