- în ziua celor 12 praznice mari (împărăteşti) = (†)
- săptămâna brânzei:
- în Postul Mare se fac parastase doar sâmbata
- săptămâna mare
- săptămâna luminată
- perioada Naşterea-Botezul Domnului
miercuri, 27 aprilie 2011
CAND NU SE FAC PARASTASE
Crucea din altar la biserica cu cal
Nici nu ne putem gandi ca poate sa existe un Pasti fara oua rosii.
Pentru noi oul rosu e un simbol al continuitatii vietii, un semn al biruintei, si o intarire a credintei.
Fara ele marea sarbatoare crestina aproape ca nu are ins
emnatate, iar simbolul oualor rosii este strans legat de Patimile lui Iisus Hristos.
Legenda spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, avea la ea un cos plin cu oua, pe care l-a lasat chiar langa cruce cand a inceput sa-L planga. Se spune ca sangele acestuia a inrosit ouale, iar de atunci s-a pastrat obiceiul vopsirii de oua rosii de Paste. Daca nu ai mai vospit pana acum oua de Pasti trebuie sa sti ca ai la indemana mai multe metode, depinde doar de tine pe care o alegi si care ti se pare mai usoara si mai rapida.
Iata cateva modele de oua de la biserica cu cal.
Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca), in aceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea si Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra). In orice zi le-ai vopsit trebuie sa stii cum.
vineri, 8 aprilie 2011
Concurs de creatie 2011
La Drăgăşani s-a desfăşurat ieri, 6 aprilie, prima etapă locală a Concursului Naţional de Creaţie „Copilul în familie”. Au participat copii din parohiile Protoieriei Drăgăşani.
Competiţia s-a desfăşurat la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, din parohia Capu Dealului, (Biserica cu cal) oraşul Drăgăşani, judeţul Vâlcea şi a cuprins două secţiuni: o secţiune literară, la care copiii au prezentat un eseu sau a o lucrare literară de maxim o pagină ce exprimă modul în care se reflectă în viaţa lor propriul botez şi angajamentul creştin în cadrul familiei, şi o a doua secţiune artistică, ce a constat în alcătuirea unei picturi, desen sau altă lucrare practică referitoare la Taina Sfântului Botez.
La concurs au participat copii şi tinerii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani din parohiile Goruneşti, Bălceşti II, Mădulari - Bănţeşti, Zlătărei, Capu Dealului, Valea Bisericii, Fişcălia, Scundu, Ioneşti II, Blejani şi Avrămeşti, care frecventează lecţiile şi activităţile catehetice organizate la nivel de parohie. În lucrările prezentate, copiii s-au dovedit a fi plini de imaginaţie şi originalitate, eseurile fiind rostite cu cursivitate şi expresivitate. În urma evaluării au fost desemnaţi câştigătorii, care la final au primit diplome şi premii oferite de Protopopiatul Drăgăşani.